Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı’na göre bağımlılık, kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesidir.
İnsanlar da sadece madde bağımlılığı olduğunu söylemek yanlış olur.
Bu noktada aslında her şeye bağımlı olabileceğimizi söylemek mümkün. Nesne veya yapmaktan hoşlandığımız aktivitelere de bağımlılık geliştirebiliriz bunlara örnek vermek gerekirse; kumar bağımlılığı, gıda bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı ve daha birçok örnek sıralayabiliriz. Toplumda çeşitli bağımlılıkların çok yaygın görüldüğünü biliyoruz. Bağımlılık genetik değildir fakat yatkınlık faktörünün olması değerlendirilmelidir. Bağımlılık bir anda gelişen bir durum değildir zaman içerisinde gerçekleşir ve birçok evresi vardır. Madde kullanımında ise ilk adım merakla başlar.
Farkındalığın önemi tedavi sürecinde çok büyük rol oynar. Tedavi sürecinde ilk adım bağımlılığın neden olduğu problemin yani kaynağın saptanmasıyla başlar.
Madde bağımlılığın çok ciddi yan etkileri olduğunu kişinin hayatını alt üst edebileceğini yokluk dönemi yaşadığı zaman saldırganlaşabileceğini çok ciddi anlamda mutsuzluk yaşadığını zihinsel mekanizmasının büyük ölçüde hasarlar aldığını biliyoruz.
Tedavi sürecinde kişinin bağımlı olduğu davranış ve madde sayesinde hangi ihtiyaçlarının ya da duygularının karşılandığınıda tespit etmekte fayda vardır çünkü bu sorular bizi bağımlılığın neden olduğu büyük problemi tanımlamamızda yardımcı olacaktır. Bağımlı psikolojisinde bırakmak adına atılan her başarısız deneyim kişiyi daha çok bağımlılığa sürükleyecektir. Bu yüzden gerçek nedenin ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesi hayati önem taşır.