Bu hafta mercek altında yakın tarihin en popüler yıkıcı teknolojilerinden biri olarak değerlendirilen otonom araçlar bulunuyor. Trafik sorununu çözeceğiz, kaza ihtimallerini sıfıra indireceğiz gibi iddialı söylemlerle, hepimizin sürücüsüz araç sektöründeki gelişmelere duyduğu heyecan arttı. Dünden bugüne hangi firmalar hangi teknolojileri denemiş, ne yatırım almış, hangi markalar sektörün öncüsü olurken hangi markalar sektöre tutunamamış ele alacağım.
Otonom Araç Sektöründe Öne Çıkan Markalar
Tesla
Otonom araç denilince birçoğumuzun aklına ilk gelen marka Tesla oluyor. Firma, 2008 yılında piyasaya sürdüğü ilk otomobilin hızı ve havalı görünümüyle elektrikli araçlarla ilgili tüm ön yargıları değiştirdi. Bu tarihten sonra ise yenilikçi ve sade tasarımlarla buluşturduğu teknolojiler Tesla’nın otomotiv sektöründeki popülaritesini artırdı. Tesla’nın yaptığı en önemli yeniliklerden biri elektrikli otomobiller için oluşturulan hızlı şarj istasyonları oldu. Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin’de yaygınlaştırılan hızlı şarj istasyonları ile sürücülerin uzun yolculuklar yapabilmesini sağlayan marka, elektrikli otomobil sektöründe öne çıkmayı başardı.
Tesla Otonom Araç
Elektrikli araç sektöründe birbirini kovalayan başarılı hamlelerden sonra şirket, 2015 yılında otopilot özelliğini devreye sürerek müşterilerine küçük bir otonom sürüş deneyimi yaşattı. Firma hâlen tamamen otonom bir araç üretememiş olsa da odağını otonom araç sektörüne çevirmiş durumda. Tabii, şirketin popülerliğinin tek sebebinin otonom araç yazılımı olduğunu söylersek kendimizi kandırmış oluruz. Elon Musk sansasyonel icraatleri ve gündeme dair açıklamalarıyla Tesla’nın sürekli konuşuluyor olmasındaki bir diğer önemli faktör.
Waymo
Alphabet’in otonom araç şirketi Waymo kuşkusuz sektörde ayağını yere en sağlam basan firmalardan biri. En çok test sürüşü düzenleyen firmalardan biri olan Waymo, Google’ın çatı şirket olmasının avantajını da kullanarak çok sık yatırım alıyor. Hatırlarsan, Volvo ile yaptıkları iş birliği çok konuşulmuştu.
Waymo Otonom Araç
Waymo’nun teknoloji altyapısından, Volvo’nun ise tasarım ve dayanıklılıktan sorumlu olacağı birliktelik herkes için heyecan vericiydi. Waymo aldığı yatırımlar ve düzenli test sürüşleriyle -sektörün ilklerinden olmasının avantajlarını da kullanarak- otonom araç piyasasının devlerinden biri.
Apple
Tesla ve Waymo’dan sonra otonom araç sektöründe serüveni çok konuşulan markalardan birisi de şüphesiz Apple.
Apple Car önce sektöre giriş yapmakta geç kaldığı sonra ise otonom araç üretmek ve satmak için teknolojisinin yeterli olmadığı iddialarıyla eleştirilerin merkezi hâline geldi. Ancak buna daha sonra geleceğiz. Bu yılın Ocak ayında Apple otonom araç sektöründeki stratejisinin bütünüyle şekillendiği bir plan yayınladı. Bu plana göre 2028 yılında Apple’a ait otonom araçların piyasaya sürülmesinin hedeflendiği duyuruldu.
Apple Car
Sonuç olarak Apple otonom araç sektöründe iddialı olduğunu yayınladığı planlamayla tüm dünyaya duyurdu. Apple’ın otonom araç piyasasındaki varlığıyla ilgili en ilginç detaylardan biri ise Apple’ın konuştuklarından çok Apple hakkında konuşulanların gündemde olması.
Varlığın Çakalları Korkutuyor Yiğidim!
Otonom araç sektörüne giriş yapacağını açıkladığı ilk günden bu yana Apple için sürekli olarak teknolojik altyapısının otomotiv sektöründe yeterli olmayacağı konuşuldu. Sektöre giriş için geç kaldığına, Tesla ve Waymo ile arayı kapatamayacağına dair yorumlar yapıldı. Tam bu konuşmalar azaldı dediğimiz anda ise Toyota’dan çok konuşulacak bir açıklama geldi. Geçtiğimiz haftalarda otonom araç sektörüyle ilgili konuşan Akio Toyoda, Apple’ın sahip olduğu teknolojinin otomobil satabilmek için yeterli olmayacağını net bir dille açıkladı. Toyota’nın otomotiv sektöründeki tecrübesinin otonom konseptte de kendilerine fayda sağlayacağını ve teknolojik firmaların otonom araç sektörüne giriş yaparken bu gerçeği atladıklarını söyledi. Toyoda aynı eleştirileri daha önce Tesla için de yapmıştı. Toyota cehpesinin açıklamaları günlerce konuşuldu ancak ne Elon Musk’tan ne de Apple cephesinden açıklamalara bir cevap geldi.
Hani, uçaktan inip pasaport kontrolü için sıra beklersin. Ayrıcalıklı oldukları sıranın ilerleyiş hızından bile belli olan EU kısmı vardır, sen kafanı kaldırdığında ise OTHER yazısını görürsün. Ben de yazının bundan sonraki kısmında bahsedeceğim isimlere, belki sektöre yeni girdiklerinden, belki detaylı bir planlama duyurmadıklarından, belki test sürüşleri ve yatırımlarından bihaber oluşumuzdan OTHER muamelesi yapacağım. Şimdiden affola!
Toyota
Senin ne haddine Toyota’ya otomotiv sektöründe OTHER muamelesi yapmak diye sorabilirsin. Çok da haklı bir soru olur bu! Ama Toyota, otonom araç sektöründeki rakiplerini küçümseyen açıklamalarıyla benden bol bol eksi puan topladı. Seviye 4 otonom aracını Ekim 2019’da teste çıkaran Toyota, bu yıl Tüketici Elektronikleri Fuarı (CES)’de gelecek jenerasyon otonom araştırma aracı Platform 3.0’ı tanıttı.
Toyota Otonom Araç
Şirket, teknolojik ve tasarımsal birçok yeniliğin yapıldığı yeni versiyon sürücüsüz araçta; otonom araçların algılama yeteneklerini artırmaya, algılamayı akıcı bir şekilde yola aktarmaya ve otonom araç teknolojilerinin kolay bir biçimde araçlara entegre edilebilmesine odaklandı. Toyota’nın teknolojik alt yapısı rakiplerinden geride gibi görünmüyor, üstelik vurguladıkları otomotiv teknolojisinin araç piyasasında onları öne taşıyacağı kesin. Ancak hiçbir sektörde ne Apple’ı ne Tesla’yı ne de diğer teknoloji firmalarını küçümsemek akıllıca geliyor.
Uber
Burada da mı “OTHER”? Ne çekti bu Uber bizden…
Uber Otonom Araç
Aslında Uber sektöre erken giriş yapan markalardan biri. Firma, 2020 yılı Ekim ayında otonom araç test şehri bile inşa etmişti. Ancak sürücüsüz araç biriminin aylık 20 milyon dolara ulaşan maliyeti, Uber otonom araçlarının test noktalarında sürekli kazaya karışıyor oluşu gibi nedenler şirketin otonom araç projesinden çekilmesine sebep oldu. Aralık 2020’de duyurdukları kararla yaklaşık 5 yıldır yürüttükleri otonom araç projesinin Aurora Innovation’a satıldığı açıklandı. Neyse, biz Uber’in biten maceralarına alışkın bir nesiliz.
Teknoloji Firmaları
Önce Apple’ın girişi çok konuşuldu; birkaç gün önce ise Xiaomi otonom araç üretmeye hazırlandığını duyurdu. Huawei’nin adı da henüz resmi bir açıklama gelmemiş olsa da otonom araçlarla sıkça anılıyor. General Motors ilk tam otonom aracını Ocak 2020’de kamuoyuyla paylaştı.
Xiaomi Otonom Araç
Kısaca, teknoloji denilince akla ilk gelen isimler bir bir otonom araç sektörüne giriş yapıyor. “Bunlar telefon yapmıyor mu, şimdi otomobil ne alaka?” benzeri bir soru yerinde bir tepki olabilir. Zira eleştiriler ilk günden bu yana hiç kesilmedi. Teknoloji firmalarının otonom araç sektöründe başarılı olabileceği inancına sahip olan teknoloji gurularının sayısı da bir hayli az.
Ben ise hangi taraf haklı hâlâ kestiremiyorum. Çünkü otonom araç sektöründe gelişmeler uzun yıllar alıyor. Yeni bir teknolojinin eklenmesi, batarya ömrünün uzatılması, şarj noktalarında iyileştirmelerin yapılması yıllar anlamına geliyor. Tüm bu süreçten sonra test sürüşleri oluyor. Yani, insansız otomobiller trafik simülasyonuna çıkarılıyor. Tüm sonuçlar not ediliyor, hangi noktalar olumlu, hangi noktalar geliştirilmeli karar veriliyor ve hop baştan!
Sürücüsüz araç konsepti yapay zekâ ve makine öğrenmesinin günlük hayata dokunacağı en etkin sektörlerden birisi. Düşünsene, yapay zekâ ve makine öğrenmesiyle kapının önünde seni bekleyen sürücüsüz otomobiline biniyor ve saatlerini trafikte harcamadan, kaza yapma ihtimalini düşünmeden yolculuğun keyfini çıkarıyorsun (otonom araçların en önemli vaatlerinden biri trafik sorununu çözmek).
Yakın geleceğimizi mi betimledim, yoksa uzun yıllar alacak bir ütopyayı mı tartışıyoruz bilmiyorum. Ama biz ilk seçeneğe inanmayı tercih ederek ve otonom araç sektörüne dair büyük küçük her gelişmeyi paylaşarak Gelecek Burada’da piyasayı yakından takip ediyoruz. Otonom araç sektörüne dair gelişmelere uzak kalmamak için bizi takip etmeyi unutma.