Güzellik Salonu Açmak
14 Mart 2023, 19:22
Yeni bir iş kurmak mı istiyorsunuz? Güzellik salonu açmak oldukça karlı bir yatırım sayılabilir – güzellik endüstrisinin 532 milyar dolarlık yıllık değeri bu söylemin gerçekliğini kanıtlar niteliktedir. Dahası güzellik talebin asla azalmadığı, son derece istikrarlı bir sektördür ve çoğu zaman ekonomik durgunluklardan dahi etkilenmez.
Ancak güzellik ya da bakım konularında hevesli ve yetenekli olsanız dahi salon açmanın ve salonunuzu büyütmenin yol yordam bilmeyi gerektirecek zorlu bir süreç olacağı gerçeğinin farkında olmalısınız.
Bu işten alnınızın akıyla çıkmak istiyorsanız, güzellik salonu açmadan önce yapmanız gerekenler ile salonunuzu büyütme aşamasında dikkat edeceklerinize değindiğimiz makalemizi okumaya başlayın ve hayallerinize bir adım daha yaklaşın.
Güzellik Salonu Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler1) Maliyetleri hesaplayın.
2) Finansman bulun.
3) Pazarlama sürecini planlayın.
1) Bir iş planı hazırlayın.
2) Yasal düzenlemeleri halledin.
3) Fark yaratın.
4) Tedarikçi bulun.
5) Sadık ve güvenilir bir müşteri tabanı oluşturun.
6) Doğru konumu bulun.
7) Güçlü bir tasarıma sahip olun.
8) Nitelikli ve eğitimli personel alın.
9) Çalışanlarınıza değer verin.
10) Müşteri odaklı olun.
11) Fiyatlandırmanızı doğru yapın.
1) Vizyonunuzu ve Hedeflerinizi Belirleyin.
2) Önceliklerinizi Belirleyin.
3) Harekete Geçin.
4) Müşteri Sayınızı Artırın.
5) Mevcut Müşterilerin Salonunuzu Daha Sık Ziyaret Etmesini Sağlayın.
6) Ziyaret Başına Düşen Hizmet/Ürün Satışını Artırın.
7) Her Yeni Ziyarette Bir Öncekinden Pahalı Hizmetler/Ürünler Satın.
8) İşletme Maliyetlerini Azaltın.
9) Gelir Akışınızı Çeşitlendirin.
10) İşletmenizi Ölçeklendirin.
11) Başarı Kriterlerinizi Tanımlayın.
Borsa Nasıl Oynanır?
Çeviri Yaparak Para Kazanmak
İş Fikirleri
Evde Para Kazanma Yolları
Güzellik Salonu Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
1) Maliyetleri hesaplayın.
Her yeni işte olduğu gibi güzellik salonu açarken de finansal durumunuzu net bir biçimde ortaya koymalı, finansman arayışına girmeden evvel paraya tam olarak ne için ihtiyaç duyduğunuzu belirlemelisiniz. Bu nedenle, yazımızın bu bölümünde güzellik salonu açmanın kurulum maliyetlerine ilişkin bilgi vereceğiz:
Lisanslar ve izinler: Güzellik salonu açmak için işletme lisansı ile çalışma ruhsatı gereklidir. Salonunuz bünyesinde ürün satışı yapmayı planlıyorsanız, bir satış iznine de ihtiyacınız olacaktır.
Emlak bedeli: Kiralayacağınız veya satın alacağınız bir mülk bulmalısınız. Çalışacağınız salonu kiralamayı düşünüyorsanız, güvenlik teminatı olarak kira bedeli kadar bir depozito vermeniz gerekeceğini unutmayın.
Bordro: Bu, işe aldığınız çalışanlara ait maaş ve sigorta bedeli tarzı ek faydaları içeren maliyet kalemidir.
Salon ekipmanı: Güzellik salonu açmak için güzellik malzemeleri, kozmetik ürünler, lavabolar, sandalyeler, fön makineleri vb. sayısız ekipmana ihtiyacınız var. Ayrıca bilgisayara ve telefon hattına da sahip olmalısınız. Ödemeler içinse bir POS sistemi gerekeceğini unutmayın.
Envanter: Salonunuz bünyesinde kozmetik ürün satışı yapmak istiyorsanız, envanterinizi açılıştan önce stoklamanız, satacağınız ürünleri hazırlamanız gerek.
Sigorta: İşletmenizi yasal güvence altına almak için, sağlam bir sigorta planı oluşturmalı, bu iş için kenara bir miktar para ayırmalısınız.
Bu bölümde güzellik salonu açmanın sayısız maliyet kaleminden yalnızca birkaçına değinebildik. Bu nedenle, doğru bir hesaplama için olası salon harcamalarına ilişkin bir kontrol listesi oluşturmanız yerinde olacaktır.
Artık güzellik salonu açmanın başlangıç maliyetlerini öğrendiniz, peki gerekli finansmanı nasıl bulacaksınız?
2) Finansman bulun.
Salonlar genellikle yüksek riskli işletmeler olarak görülür. Bu nedenle, çoğu banka bu iş için kredi vermeye yanaşmaz. Bununla birlikte, geleneksel kredilere alternatif olabilecek farklı pek çok yöntem mevcuttur. Söz konusu finansman seçeneklerinden birkaçını listeleyelim:
Küçük işletme kredileri: Küçük işletme kredileri sunduğu düşük faiz oranları ve ileri tarihli geri ödeme seçenekleriyle girişimler için mükemmeldir. Ancak, bu tür kredileri alabilmek için yüksek bir kredi puanına ihtiyacınız olacaktır. Dahası, kredinin sonuçlanma süreci uzun zaman alabileceğinden acil finansman seçeneklerini denemek isteyebilirsiniz.
Mikro krediler: Mikro krediler, geleneksel küçük işletme kredilerinden çok daha ulaşılabilirdir, çünkü kredi geçmişinizi incelemez ya da iş hayatında geçirdiğiniz süreye ilişkin geniş çaplı sorgulamalara girişmez. Ancak, kredinizi güvence altına almaya çalışmadan önce sağlam bir iş planına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Alternatif borçlanma: Alternatif borçlanmalar, bahsi geçen sermaye kaynaklarının en erişilebilir ve hızlı olanıdır. Hızlı bir nakit akışına ihtiyaç duyuyorsanız, vadeli kredi, varlığa dayalı kredi, kredi kartı veya ticari kredi limiti seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.
Ekipman finansmanı: Güzellik salonu açmak için sandalyeler, lavabolar, aynalar, elektronik saç şekillendiriciler vb. farklı pek çok ekipmana ihtiyacınız olacaktır. Başlangıç aşamasında hepsini temin etmek güç olabilir. Ekipman finansmanı sayesinden bu tür ödemeleri karşılamak için kredi alır, böylece bütçenizi sıfırlama riskine girmeksizin her türlü ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Bu aşamada, yeni ekipman almak yerine kiralamayı düşünebilir, masraflarınızı daha da azaltabilirsiniz. Ayrıca, ekipmanı teminat olarak gösterebildiğiniz finansman seçeneklerinden yararlanmayı da tercih edebilirsiniz-bu seçenek ekipman değerini faiziyle geri ödeyinceye kadar düzenli ödemeler yapmanızı gerektirecektir.
3) Pazarlama sürecini planlayın.
Pazarlama faaliyetleri her işletme için kritiktir, ancak bazı taktikler bazı işletmelerde diğerlerine kıyasla çok daha iyi sonuç verir. Bu gerçekten hareket edersek güzellik salonunuzu açarken ait olacağınız sektörün ayrılmaz bir parçası olmaya odaklanmanız gerekeceğini bilmelisiniz. Fiziksel olarak faaliyet gösterecek bir işletme olduğunuzdan (yani bir salonda faaliyet gösterdiğiniz için), müşteri çekmeniz ve mevcut müşterileri sadık birer takipçi haline getirmeniz de son derece önemlidir.
Anlayacağınız, güzellik salonuna ilişkin pazarlama faaliyetleri bir dizi tekniğin yanı sıra tutarlılık odaklı adımlar atmanızı da gerektirecektir. Son olarak, salonunuzu pazarlamada kullanacağız bazı ipuçlarına yer vererek bölümümüzü sonlandıralım.
Çevrim içi dizinlere kaydolun. Dijital aramalarda görünür olmak için işletmenizin çevrim içi dizinlerde listelendiğinden emin olmalısınız.
Çevrim içi değerlendirmeleri iyi yönetin. Tüketiciler, işletmeler hakkında bilgi edinirken sıklıkla çevrim içi derecelendirme ve değerlendirmelere başvururlar. Bu yüzden, salonunuzla alakalı olumlu olumsuz her türlü eleştiriyi(bilhassa da olumsuzları) dikkate almalı, problemleri ivedilikle çözüme kavuşturmalı özetle müşteri hizmet sürecinizi mükemmel bir biçimde yönetmelisiniz.
Yerel işletmelerle ortak olun. Muhitinizdeki başka bir işletmeyle ortaklık kurmanız bir yandan erişilebilirliğinizi artırmanıza yardımcı olurken diğer taraftansa marka itibarınızı güçlendirmenizi sağlayacaktır. Müşterilerinize benzersiz bir deneyim sunmak adına anlaşmalar imzalayabilir veya özel etkinliklere ev sahipliği yapabilirsiniz.
Referans indirimleri sunun. Mevcut bir müşteri başka bir müşteriyi salonunuza mı yönlendirdi? Söz konusu kişiyi özel bir indirimle ödüllendirmeye ne dersiniz? Bu, müşterileri işletmeniz hakkında konuşmaya teşvik edecek, ağızdan ağıza pazarlamanın nimetlerinden yararlanmanızı sağlayacaktır.
Müşteri sadakatini teşvik edin. Sadık müşteriler özel bir muameleyi hak eder. Müşterilerinize onlara sahip olmaktan duyduğunuz memnuniyeti göstermek adına sadık müşterilere özel indirim veya promosyon vb. teşviklerden yararlanın.
Sosyal medyanın gücünden yararlanın. Sosyal medyanız, müşterilerin kim olduğunuzu ve imza attığınız işleri anlamasını sağlamada kullanabileceğiniz güçlü bir platformdur. Sosyal medya hesabınız üzerinden bölgedeki diğer küçük işletmeleri takip edebilir, hedef pazarınızla etkileşimde bulunabilir ve kamera arkası içerikler paylaşarak (müşteri saç kesimlerinin öncesi ve sonrası fotoğrafları gibi) güvenilirliğinizi artırabilir, en önemlisi de güçlü bir marka algısı yaratmış olursunuz.
Güzellik Salonu Nasıl Açılır?
1) Bir iş planı hazırlayın.
İş açmanın ilk adımı iş planı hazırlamaktır. İş planı, girişimciye net bir hedef ve söz konusu hedefe nasıl ulaşacağına ilişkin kapsamlı bir yol haritası sunar. Başarılı olmak için ne yapılması gerektiğine ilişkin fikir verir. Bu nedenle, güzellik salonu açmanın kilit noktasında da sağlam bir iş planı oluşturmak vardır.
İş planınız sayesinde, girişiminize ilişkin tüm detayları mercek altına alabilirsiniz. Başarı kriterlerinizi belirleyebilir, salonunuza büyük çaplı bir zaman veya para yatırımı yapmadan evvel finansal durumunuzu net biçimde ortaya koymuş olursunuz.
Ancak, iş planınızın işlevselliği için plan hazırlamadan önce pazar analizi de yapmalısınız. Pazarınızın boyutu, büyüme eğilimde olup olmadığı ve son trendleri de dahil olmak üzere pek çok noktaya dair fikir sahibi olmanız gerek. Böylece, rakip salonlarla mücadele konusunda nasıl bir strateji geliştireceğinizi belirlemiş olursunuz.
Ayrıca, ne tür bir salon açmak istediğiniz ve nasıl bir çalışma kültürü geliştireceğiniz üzerine de düşünmelisiniz.
Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?
2) Yasal düzenlemeleri halledin.
Öncelikle ruhsat almak için gerekli şartlar nelerdir öğrenin. Ne yazık ki, bir işi yönetmek demek bürokratik formalitelerle ve evrak işleriyle uğraşmak demektir. İşte dikkat etmeniz gerekenler;
İşletme ruhsatı alın. Türkiye’de bütün işletmeler bu ruhsatı almak zorundadır. Daha fazla yardım almak için ilgili resmi kurumlarla görüşün.
Tüm personelinizin ( kuaför, güzellik uzmanı, manikürcü, vb. )işletmenizde icra edeceği işe göre diplomalarının ve kurs belgelerinin olması gerekir.
Salonunuzun sağlık denetiminden geçtiğinden emin olun. Para cezası veya daha da kötüsü salonunuzun kapatılmasını engellemek için, salonunuzun hijyenik olduğundan ve resmi kurumlar tarafından hazırlanan yönetmeliklere uygun olduğundan emin olun.
Güzellik salonu açmaya ilişkin yasal düzenlemeler yaşadığınız yere veya açmak istediğiniz salonun türüne göre değişebilir. Örneğin, kuaför hizmeti veren bir salon, hizmet yelpazesine yüz bakımı veya masajı da dahil etmiş olandan çok daha farklı bir ruhsata ihtiyaç duyacaktır.
Araştırmanızı iyi yapmalı, yasalara harfiyen uyduğunuzdan emin olmalısınız. Yasal düzenlemeler finans planınızda bazı değişiklikler yapmanızı gerektiriyorsa bunu gecikmeye mahal vermeksizin halledin. Bu sayede, iş durdurma veya para cezası vb. olası risklerden de kaçınmış olursunuz.
Güzellik salonu açmak için vergi levhası, kira kontratı, faaliyet belgesi, imza sirküleri, tapu ve ticaret sicil gazetesi vb. evraklara da ihtiyacınız olacağını unutmayın.
3) Fark yaratın.
Her köşe başında bir güzellik salonu olduğu düşünülürse, bu denli büyük bir pazara belirli bir uzmanlık veya hizmet nişiyle dahil olmak dahi fark yaratmanıza yetecektir. Ne yapıp edip rekabetçi güzellik piyasasında öne çıkmanın bir yolunu bulmalısınız.
Salonunuzu benzersiz kılan şey ne/neler olmalı? Sunduğunuz hizmetler mi? Personelinizin dikkatli ve özverili çalışmaları mı? Kişiselleştirilmiş servis hizmetiniz mi? Odak noktanız ne olursa olsun, onu marka kimliğiniz haline getirmeye çalışmalı, bununla da kalmayıp söz konusu odağı büyüme stratejilerinizin merkezine oturtmalısınız. Başka bir deyişle, nişinizi bulmalısınız-örneğin, yalnızca çocuklara hizmet veren bir kuaför salonu açmak gibi. Bir işi niş bir pazarda büyütmek, rekabetin kıyasıya yaşandığı büyük pazarlarda var olmaya çalışmaktan çok daha kolay olacaktır.
Niş pazar anlayışı, müşterilerinizle yakın bir ilişki ve etkileşim içinde olmanıza da olanak tanıyacağından başarısızlık durumlarına karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Pazar fırtınalarını güvenli bir limandan izler, neyin işe yarayıp neyin yaramayacağını anlama şansına sahip olursunuz.
Ayrıca, tek bir niş veya uzmanlık alanı ile ün salmış olmanız, sadık bir müşteri kitlesi oluşturmanıza da yardımcı olacak, güvenilirliğinizi artıracaktır.
Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu
4) Tedarikçi bulun.
Güzellik salonunuz için sandalye, ayna, yıkama ve kurutma alanları, şampuan, saç kremi, toka, saç şekillendirici ve fırça vb. ürünleri almak için tedarikçilerle bir başka deyişle dağıtıcı firma ya da toptancılarla irtibat kurmalısınız. Bu iş için yerel veya ulusal tedarikçilerden herhangi biriyle çalışabilirsiniz.
Koltuklar ve kurutucular gibi çok daha büyük ürünler için büyük çaplı firmaları, daha küçük ürünler içinse yerel tedarikçileri tercih edin.
Bu süreçte, alışverişinizi özenle yapmayı ve her olasılığı göz önünde bulundurmayı unutmayın. Farklı tedarikçilere ait fiyat kotalarına dikkat edin. Tedarikçilerin müşteri destek hizmetlerini sorgulayın(tavsiye veya danışmanlık hizmetleri verip vermediklerini öğrenin). Sizi müşterilerin gözünde yükseltecek herhangi bir anlaşma veya avantaj sunup sunmadıklarını sorduğunuzdan emin olun.
Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Pazarlık Yaparken Kullanabileceğiniz 13 Yöntem
5) Sadık ve güvenilir bir müşteri tabanı oluşturun.
Bir güzellik salonu işletmecisi olarak müşterilerinizi ve deneyimlerini öncelik listenizin en üst sırasına yerleştirmelisiniz. Böylelikle, her seferinde sizi tercih edecek sadık ve güvenilir bir müşteri tabanı oluşturabilirsiniz.
Bu işe yeni atılacak olanlara bir diğer tavsiyemiz ise salonlarını açmadan önce genel giderlerini karşılayacak sağlam birkaç müşteriye sahip olduklarından emin olmalarıdır. Sağlam bir müşteri tabanıyla riskten uzak olur, işinize ilişkin kritik kararları cesurca alabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati Nedir? Nasıl Sağlanır?
6) Doğru konumu bulun.
Salonunuz için doğru yeri seçin. Yer seçimi işletmenizin başarısında kritik öneme sahiptir. Aşağıdaki unsurları dikkate alın:
Yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgeleri seçin. Kalabalık sokaklar, alışveriş merkezleri veya insanların sık ziyaret ettiği ( marketler gibi ) yerlere yakın olan alanlar idealdir.
Ulaşımı kolay yerleri araştırın. Eğer salonunuza giden yolda park sorunu varsa ve trafik sıkışıksa insanlar güzellik salonunuza gelmek için çaba göstermezler.
Rekabetten kaçının. Kendinizi diğer salonların yanında konumlandırmayın, birbirinizin işini baltalarsınız. Bunun yerine, birkaç blok boyunca tek salon olacağınız bir yer bulmaya çalışın.
Salonunuzu açmak için yeni bir yer satın alabilir ya da kiralayabilirsiniz. Tercihiniz ne olursa olsun, salonunuzu açacağınız bu fiziki alan en büyük masraf kalemlerinden birini oluşturacaktır. Dolayısıyla, doğru konumu belirlerken göz önünde bulundurulması gereken pek çok faktör vardır. Salonunuz nüfusun yoğun olduğu bir muhitte yer almalı ve özel araba ya da toplu taşıma ile kolayca erişilebilir olmalıdır. Otopark sorunu olmayan bir yer bulmanız da erişilebilirliğinizi artıracaktır. Ulaşım ne denli kolay olursa o denli çok müşteriniz olur, bu da borçlarınızı ödemek ya da işletmenizin büyüme giderlerini karşılamak için gereken sermayeye sahip olacağınız anlamına gelir. Tabi bunları yaparken benzer hizmetler sunan rakip salonlardan yeterince uzakta olduğunuzdan da emin olmalısınız.
Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
7) Güçlü bir tasarıma sahip olun.
Yeterli finansmana sahipseniz, salonunuzu tasarlama sürecinde size destek olacak bir tasarımcı ile çalışmalısınız. Bu sayede hem iş yükünüzü azaltır hem de çekici ve işlevsel bir çalışma alanına sahip olursunuz. Zira bir tasarımcı, salonunuzda estirmek istediğiniz havayı yansıtacak genel bir görünüm sağlamanıza ve seçimlerinizi bu doğrultuda yapmanıza yardımcı olacaktır. Dahası, çalışma alanınızdan en yüksek verimle yararlanmanızı da sağlayacağından gelir potansiyelinizi otomatik olarak yükseltirsiniz. Salonunuz için doğru yeri bulduğunuza inanıyorsanız, tasarım ve tadilata ilişkin maliyetleri de hesaba katmalı gerekirse her birini kira kontratınıza da dahil etmelisiniz.
Tasarımcıyla çalışma imkanınız yoksa ekipman veya mobilya alışverişi yapmadan önce salonunuzun ölçüsünü almalı, tercihlerinizi ona göre yapmalısınız. Müşterilere rahatlıkla oturabilecekleri bir dinlenme/bekleme alanı sağlamayı unutmayın.
8) Nitelikli ve eğitimli personel alın.
Kozmetik işlemler eğitimsiz personel tarafından yapılırsa müşterilerde sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Güzellik uzmanlarının ve diğer personelin iyi eğitimli ve nitelikli kişilerden oluşması çok önemli.
Unutmayın, salon sahibi olarak personelin yeterli düzeyde eğitimli olmasını ve sunulan her işlemi anlamalarını sağlamak sizin sorumluluğunuzdur.
Güzellik uzmanına tedaviyi anlatarak tecrübe kazandırabilirsiniz. Ancak gerçek bir eğitim olmadan işlemlerin inceliklerinden ve sakıncalı kısımlarından habersiz olacaktır.
En kısa zamanda, kısa ama açık salon kuralları kitapçığı hazırlayın ve her çalışana işe başladıkları zaman bir tane verin. Bu dokümanlar internette kolaylıkla bulunabiliyor. Daha sonra bu dokümanları kendi işletmenize uyarlayabilirsiniz. Eğer başlangıçta işe bu şekilde başlarsanız sizi uzun vadede birçok baş ağrısından kurtaracaktır.
Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?
9) Çalışanlarınıza değer verin.
Salonunuz, ancak istihdam ettiğiniz çalışanlar kadar iyi olabilir. Güzellik görecelidir ve güzellik algısı kişiye göre değişmektedir. Dolayısıyla, güzellik sektöründe çoğunluğun zevkine hitap edebilen yetenekli, bilgili ve güler yüzlü bir personeli elde tutmak diğer sektörle kıyasla çok daha önemlidir.
Tam da bu yüzden salonunuzda çalışan personelin uzmanlıklarını olduğu kadar motivasyonlarını da üst seviyede tutmaya özen göstermelisiniz. Unutmayın, salonunuzun sektördeki geleceği çalışanlarınıza bağlıdır. Başarı kriterlerinizden biri de çalışanlarınızın markanız, sattığınız ürünler veya uyguladığınız tedaviler/bakımlar konusundaki uzmanlıklarından doğan rahatlıkları, yani yetkinlik dereceleri olacaktır.
Çalışanlarınızı kapsamlı bir eğitime tabii tutmanız, işlerin sorunsuz ilerlemesini sağlayacak, dahası profesyonelliği ile ün salmış bir işletme olarak anılmanıza da yardımcı olacaktır. Özetle, patron değil lider olmayı seçmeli; sektördeki konumunuzun personel gelişimine yönelik çabalarınız ile personelinize verdiğiniz değer ölçüsünde sağlamlaşacağını bilmelisiniz.
Mutlaka okuyun: Çalışanları Motive Etmenin 10 Bilimsel Yolu
10) Müşteri odaklı olun.
Müşterilerde ne gibi bir his uyandırmak istiyorsunuz? Salonunuza adım attıkları ilk andan itibaren nasıl bir deneyim yaşamalılar? Deneyimlerini dile getirirken hangi kelimeleri kullanmalılar? Bu soruların cevabını bulacağınız sağlam bir vizyon oluşturun. Bu sayede, müşteri odaklı bir görünüm, his ve atmosfer yaratabileceksiniz.
Gelelim bu işi nasıl yapacağınıza. Salonunuzu açtığınız ilk günden itibaren müşterilerden geri bildirim talep etmeye ne dersiniz? Bu sayede, iş planınıza dahil etmiş olduğunuz müşteri ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına ilişkin temel bilgileri zaman içinde güncelleyebilir ve geri bildirimleri dikkate aldığınızı gösterecek türden yeniliklere imza atarak müşterilere ne denli değerli olduklarını hissettirebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Rakiplerinize Değil, Müşterilerinize Odaklanın!
11) Fiyatlandırmanızı doğru yapın.
Güzellik salonu işinde yeniyseniz, hizmetleriniz için ne kadarlık bir ücret talep edeceğinize karar vermeniz güç olabilir. Ufak bir piyasa araştırmasının ardından benzer donanıma sahip kişi veya işletmelerin talep ettiği ücretlere ilişkin fikir edinebilirsiniz. Ancak, fiyatları asla bu yaklaşık değer üzerinden belirlememeli(çünkü ne söz konusu kişiler ne de yetenekleri hakkında fikir sahibi değilsiniz)bunun yerine kendi becerilerinizi ve uzmanlık seviyenizi dikkate alarak fiyatlandırma yapmalısınız.
En pahalı saç kesiminin 100 TL olduğu bir muhitte salon açtığınızı ve aynı iş için 200 TL talep ettiğinizi varsayalım. Deli olduğunuzu düşünenler olabilir, ancak harika işlere imza atıyor ve bu fiyatı 25 yıllık mesleki deneyime/ uzmanlığa sahip biri olarak belirlediğinizi müşterilerinize de ispatlayabiliyorsanız, fiyatlar arasındaki bu uçurum göze batmayacaktır. Unutmayın, insanlar mükemmel bir hizmetin bedelini ödemekten çekinmezler.
Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?
Güzellik Salonu Açma Maliyeti
Ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın. Bunun için güzelllik salonunuzun maliyetini belirleyecek olan birçok faktörü incelemeniz gerekmektedir. Yeni iş kurmak oldukça maliyetli olabilir ve girişimcilerin çoğu ilk bir – iki yıl kâra geçemezler. İşte göz önünde bulundurmanız gerekenler:
Güzellik salonunuzu açmak ve büyütmek için sermayeyi siz mi sağlayacaksınız? Aylık masraflar için ne kadara ihtiyacınız olduğunu, yastık altında ne kadar birikiminiz olduğunu ve suyun üstünde kalabilmek için her ay ne kadar kazanmanız gerektiğini hesaplayın.
Güzelllik salonunuzun bütçesiyl ilgili çözümler üretin. Salonunuzu çekip çevirebilmek için her ay ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın. Kira, maaş bordroları, ruhsatlar, işletme malzemeleri ve acil durum birikimleri buna dâhildir.
Sunacağınız hizmetlerden ne kadar ücret talep edeceğinizi belirleyin. İşletme bütçenizi önceden bildiğiniz için salonu hey ay ne kadar parayla döndürebileceğinizi bilirsiniz. Ancak kar edebilmek için bundan fazlasına ihtiyacınız var. Bir hafta içinde ne kadar hizmet verebileceğinizi ( saç kesimi, boya, manikür ve benzeri gibi ) hesaplayın. Para kazanabilmeniz için bu hizmetlerden ne kadar ücret talep edeceğinizi hesaplayın.
Unutmayın ki kar etmek için müşterilerinizden fazla ücret talep etmemelisiniz. Aksi takdirde müşterilerinizi kaçırabilirsiniz. Hem müşterileriniz için adil olacak hem de sizin için kazançlı olacak bir fiyat politikası belirlemelisiniz.
Diğer salonların ne kadar ücret aldığı konusunda bir fikriniz olsun. Bölgenizdeki benzer salonlara göz atın, ne kadar ücret aldıklarını not edin. Ücretleriniz diğer salonlarla benzer aralıkta olmalıdır.
Küçük işletme kredisine mi ihtiyacınız var? Bankadaki müşteri temsilcisinden randevu alın. Planlama konusunda size yol göstermesini rica edin. Gitmeden önce salonunuzu nasıl kar ettirmeyi düşündüğünüzü gösteren bir rapor hazırlayın. ( eşsiz bir hizmet sunmanız sebebiyle veya bölgenizde yeterli salon olmaması sebebiyle )
Vergileri nasıl ödeyeceğinizi hesaplayın. Küçük işletme vergisi ödemek bireysel vergi ödemekten farklıdır. Bu nedenle nelere ihtiyacınız olduğunu önceden hesapladığınızdan emin olun.
Güzellik Salonu Açma Şartları
a)En az 75 m2 kapalı alanı olacaktır.
b)Manikür,pedikür,epilasyon,makyaj yapılması.
c)MEB’ait özel kurslardan ve okullardan mezun olduğuna dair sertifika veya diploması olması şarttır.(İşyeri sahibi veya çalışanlara ait)
d)Sertifikalı çalışanlar için sözleşme akti yapılması.
e)Saç kesimi ve cilt bakımı vermeyeceğine dair taahhütte bulunması.
f)Manikür veya pedikür,epilasyon aletlerinin dezenfeksiyonu için dezenfeksiyon aletinin bulunması (OTOKLAV) şarttır
g)Wc bulunması.(Wc nin bedensel engellilerinde kullanabileceği şekilde düzenlenecek.)
h)Kabinleri gösterir proje (Kroki ) bulunması şarttır. Merkez Sağlık ocağından izin alınması
Güzellik Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler
1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi .(muhtarlık tasdikli)
8-Ustalık belgesi meslek dalına göre.
9-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.
10-Çöp konteynır alınacak ve faturası.
11-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak
12-Aynı adrese daha önce verilmiş açma ruhsatı varsa Belediyeye geri iade edilecek.
13-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu.
14-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.
15-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )
16-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı (sabıkası olanlar mahkeme kararları ile birlikte)
NOT:Yukarıda açıklanan belgeler ve istenen kriterler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgiler için işyeri açma ruhsatı servisine
müracaat edilmesi ve daha geniş bilgi alınması gerekir.
Güzellik Salonunuzu Büyütmenin Yolları
Güzellik salonunuzu açtınız, başarıyla da işletiyorsunuz. Peki, hiç şöyle bir durup bu işin sonunun nereye varacağını düşündüğünüz oldu mu? Yoksa günlük meselelere odaklanmakla mı yetindiniz? Bir sonraki toplantı, sorunlu müşteriler veya ekip boşluklarını doldurmak gibi…
Yeni bir iş kurmanın sancılı dönemlerini atlatıp da işleri rayına oturttuğumuzda büyümekten ve geleceği planlamaktan çok eldeki sorunlara odaklanırız. Ve bu asla tesadüf değildir. Zira insan beyni bu şekilde çalışmak üzere programlanmıştır.
Biz insanlar binlerce yıllık evrim tarihimiz boyunca anlık neşe ve korkularımızla başa çıkmak zorunda kaldık. Ormanda vahşi bir hayvanla karşılaştığımızda da sert bir hava değişikliğine maruz kaldığımızda da tepkimiz aynı oldu. İleriyi planlamak için zaman yoktu. Bir an evvel harekete geçmek gerekiyordu.
Ancak bugün içinde yaşadığımız dünyada hayatta kalmak ve başarıya ulaşmak için önceden plan yapmak şart.
Özellikle de bir işletmenin sahibiyseniz.
Salonunuzla ne denli meşgul olduğunuzu hatta geleceği düşünmek için zaman dahi bulamadığınızı biliyoruz. Ancak artık evrimsel gerçeklere sığınamazsınız. Çünkü bugün bir işi başarılı kılmada yol almak kadar nereye gidileceğini bilmek de önemlidir. Rotanızdan bihaberseniz, gerçekten elde etmek istediğiniz şeye asla ulaşamaz, meşguliyetler içinde boğulursunuz. Hatta belki de hiç gitmemeniz gereken bir yöne yönelmekte ısrar edip emeğinizin yanı sıra zamanınızı da boşa harcarsınız. Tam da bu yüzden, her şeyden önce varış noktanızın ne olacağına dair net bir fikre sahip olmalısınız. Bu değiştirilemez bir gerçek olup işletmenizi-güzellik salonunuzu- büyütmenin ilk adımıdır.
Unutmayın, eğer bir merdiven yanlış duvara dayanmamışsa, atılan her adım sizi hızla yanlış yere götürecektir. Bu nedenle, bir işe her daim sonunu da hesaba katarak başlamalısınız.
<