ChatGPT, Aralık’ta duyurulan ve şimdiye kadar 2 kez güncelleme almış bir yazılım. 3. sürümü ile karşımıza çıkan uygulama, daha da gelişti. İlk sürümünden bu yana uygulamaya eklenen yeniliklerden birisi de geçmiş sohbetler olmuştu. Geçmiş sohbetler sayesinde kullanıcılar, aynı soruyu tekrar sormak zorunda kalmıyor. Bunun yanı sıra çeşitli iyileştirmelerle bot, daha iyi hale getirilmişti.
ChatGPT, sunulduğu zamandan bu yana kısa sürede milyonlarca kişiye erişti. Bu başarısının altında yatan sebep gerçekçi cevaplar vermesi. Ayrıca pek çok alanda başarılı yanıtlar oluşturması. İngilizce dilinin yanı sıra botun Türkçe bilmesi de ayrı bir avantaj.
Bazı kullanıcılar, başarılı bir yazılım olan ChatGPT’yi kullanmak isteyebilir. Sorun şu ki kullanıcının aklında bir soru yer almayabilir. Aklına soru gelmeyen kullanıcılara özel bu içerikte devasa bir öneri kaynağıyla karşınızdayız. Soru tavsiyelerine geçmeden önce bazı bilgiler vererek başlayalım.
OpenAI ve ChatGPT
OpenAI, Elon Musk ve Sam Altman gibi kurucuların bulunduğu bir şirket. Amacı, yapay zeka üzerine yoğunlaşmak ve bu alanda ilerleme kaydetmek. 2015 yılında kurulan OpenAI, bu zamana kadar birçok uygulama geliştirdi. Bu uygulamalardan birisi RoboSumo.
RoboSumo, iki karakterin bulunduğu ve birbirleriyle savaşmayı öğrendiği bir uygulama. Bir diğer yazılım ise DALL-E. Bu uygulamanın amacı ise verilen metne göre görsel oluşturma. Şirketin bu gibi daha pek çok yazılımı öne çıkıyor.
ChatGPT ise Aralık ayında duyurulan bir sohbet botu. Yapay zeka destekli bot, bu zamana kadar pek çok kaynağı yalayıp yuttu. Yani bu kaynakları öğrenerek kendini geliştirdi. Şimdi ise insanların karşısına çıkarak onlara destek oluyor. Bot ile ilgili söylenecek çok söz var. Örneğin kendisi GPT-3.5’ten yararlanıyor. GPT-3.5, büyük bir dil modeli. Bu kaynak içerdikleri ile beraber çok büyük bir ekosistem. Bu sayede ChatGPT ile kaliteli iletişim kuruluyor.
ChatGPT prompts nedir?
ChatGPT kullanıcılarının aklındaki sorulardan birisi bu ifadenin ne anlama geldiği. Prompt, girdi anlamına geliyor. Prompts ise girdiler anlamında kullanılıyor. Bir diğer ismiyle komut istemi diyebiliriz. Bota yazılan her bir giriş, girdi veya sorgu olarak geçer. Bot, bu sorguyu arka planda işleyerek sonuç döndürür.
ChatGPT prompts nasıl kullanılır?
ChatGPT kullanıcılarının aklındaki bir diğer soruyu da cevaplamak isteriz. Buna göre kullanıcılar, bu özelliğin nasıl kullanıldığını merak edebiliyor. Bunun için yapılması gereken işlem ChatGPT uygulamasını başlatıp soru sormak. Bu şekilde prompts özelliği kullanılmış oluyor.
ChatGPT masaüstü uygulamasını kullanma
ChatGPT için resmî olmayan pek çok yazılım var. Bu yazılımlardan birisi de kaynakta bulunan bir uygulama. ChatGPT prompts yazılımı bunlardan biri. Şunu açıklamak isteriz ki bu uygulamanın güvenli olduğuna dair kesin bilgi sunamayız. Yani uygulama güvenli de olabilir olmayabilir de!
Bundan dolayı biz, web sürümünü yani resmî olanı kullanmanızı tavsiye ederiz. Kendi isteğinize bağlı olarak paylaştığımız bağlantıdaki masaüstü uygulamasını da kullanabilirsiniz. Bu yazılımın amacı, ChatGPT için pratik çözümler uygulamak. Yani uygulamaya bazı özellikler ekleyip daha iyi kullanmayı sağlamak.
ChatGPT prompts tavsiyeleri
Sizlere bu başlık altında bazı önerilerde bulunacağız. Liste oldukça uzun. Siz değerli okurlarımız için bu içerikte pek çok öneri bulunuyor. Sizin de işinize yarayacak bir maddeye denk geleceğinizi düşünmekteyiz.
Yazılım geliştirme
Bazı kullanıcılar, uygulamadan faydalanırken yazılım geliştirme odaklı çalışmak ister. ChatGPT, kod yazma ve hataları çözme gibi durumlarda oldukça başarılı. Bazen her ne kadar hata yapsa da bu hatalar, elle çözülebilecek düzeyde. Yazılım alanında bota sorulabilecek pek çok soru mevcut. Bu sorulardan bazılarını bu başlık altında açıklayacağız.
Bot ile beraber yapılabilecek şeylerden birisi bota kod yazdırmak. Örneğin şöyle bir kod yazalım: “Bir dizi if-else ifadesinden oluşan yapay zeka kodlar mısın? Yapay zeka, ‘Hey bot!’ dendiğinde cevap versin. JS ile yapmanı talep ediyorum.”
Böyle bir soru sorulduğunda bot, JavaScript’i kullanarak kodu oluşturur. Bu basit bir örnek. Daha karmaşık kod örnekleri de sorulabilir. Şunu belirtelim ki uzun kodlar tamamlanmayabilir. Böyle bir durumda “Kaldığın yerden devam eder misin?” gibi sorular yazabilirsiniz.
Daha eğlenceli bir işleve geçelim. Örneğin Instagram’da bir programlama sayfanız var. Bu sayfa için PHP hakkında ipuçları arıyorsunuz. Hemen bota bununla ilgili soru sorduğunuzda size pek çok PHP ipucu sağlar. Yani bot, yazılım dilleriyle ilgili ipuçları vermede de başarılı bir yana sahip.
Örneğin şu soru yöneltilebilir: “Merhaba bot, bana PHP ile ilgili ipucu oluşturur musun? Kısa bir ipucu metni istiyorum.”
Botun SVG ile grafik nesnesi oluşturma özelliği de var. Örneğin bottan SVG ile bir bilgi sembolü oluşturulması istenmiş olsun. Bot, hemen kodu üretiyor ve kullanıcıya sunuyor. Bir diğer örnek Blender’dan verebiliriz. Blender, kod desteğine sahip bir uygulama. Şu şekilde bir soru sorulduğunu varsayalım: “Blender, konsol desteği ile kod yazarak modeller oluşturmayı sağlıyor. Bana şunu kodlar mısın? Ortada devasa bir maymun olsun. Çevresinde etrafını saran küreler bulunsun.” Yapay zeka, hemen kodu üretiyor. Bu kod, Blender’daki konsola eklendiğinde modeller oluşuyor.
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında bir de web tavsiyesi verelim. Sorulabilecek bir diğer soru, HTML ve CSS ile ilgili. Web tasarım yapanlar bazen tasarımı oturtmakta zorlanabilir. Örneğin bir div kutusunun içerisindeki nesneler ortalanmamış olabilir. Bunun yanı sıra tüm nesneler sağa kayabilir. Bu gibi sorunlar yaşamamak adına ChatGPT, en büyük yardımcınız olacak. Eğer sıfırdan bir şey üretecekseniz bununla ilgili bir soru sormalısınız. Örneğin div kutusundaki yazının dikey olarak yazdırılmasını isteyebilirsiniz. Eğer bir kod hatası alıyor iseniz bu durumda bota hatalı kodu paylaşmalısınız.
ChatGPT, web arayüzü geliştirmede de profesyonel bir asistanınız olacak. Örneğin kullanıcı dostu bir web tasarımı yaptığınızı varsayalım. Bu tasarım hem masaüstü hem de mobil uyumlu olması gerekiyor. Bota bununla ilgili soru sorulduğu takdirde bot, iki platformda uyumlu kod geliştirir. Şunu ifade edelim ki az önce bahsettiğimiz gibi uzun kod sormamak gerekiyor. Çünkü tamamlanmayabilir. Bunun yerine gerekli işlemlerin parça parça yapılması gerekir. Örneğin belirli bir div kutusu bota sorulabilir. Bunun gibi detaylara dikkat edilmeli.
ChatGPT için yazılım alanında öneriler istenebilir. Örneğin bir yazılım geliştirmek istiyorsunuz ve aklınızda bir fikir bulunmuyor. Bota kullanacağınız dili belirterek birden fazla fikir alabilirsiniz. Eğer bir projeniz var ise nasıl geliştirilmesi gerektiği hakkında da sorular sorulabilir. Bu sayede projede ciddi bir gelişme kaydedilir. Bu zamana kadar bottan yararlanan pek çok geliştirici, memnun olduğunu belirtiyor. Bot sayesinde ciddi anlamda gelişen projeler var.
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında düzenli ifadelere de yer vermeliyiz. Düzenli ifadeler, bir metni hızlıca düzenlemek adına harika bir özellik sağlıyor. Mesela bir metinde belirli bir kurala göre giden bazı şeyleri değiştirmek istiyorsunuz. Mesela HTML etiketleri yani “<>” tarzındaki etiketlerin kaldırılması gerekir. Bot, gerekli olan düzenli ifadeyi vererek bu etiketlerin kaldırılmasını sağlar. Aynı zamanda belirli bir düzenli ifadenin ne işe yaradığı da bota sorulabiliyor.
Yapay zeka, yazılımcılara büyük faydalar sağlıyor. Kullanıcılar, bir koddaki güvenlik açığını tespit etmek için de bottan yararlanabilmekte. Örneğin bir PHP kodu yazdınız diyelim. Bu kodu bota attığınızda bot, analiz yapıyor. Eğer kodda bir açık mevcut ise gerekli düzeltmeyi öneriyor. Bu sayede kodun daha güvenli hale gelmesi mümkün oluyor. Az önce de bahsettiğimiz gibi botun hata yapma ihtimali de bulunmakta. Botun cevabını inceleyip mantıklı bir karar verilmesi gerekir. Eğer yanıt hakkında şüphe duyulursa internetten araştırma yapılmalı.
Yazılım alanında botun yapabildiği bir diğer şey, CMD komutlarına yer vermek. Örneğin CMD ile ilgili karmaşık bir kod yazılması gerekiyor. Bota sorulduğu takdirde bu kodu oluşturuyor. Aynı şey Linux terminali için de geçerli. Mesela şöyle bir örnek verelim: “Merhaba bot, ben CMD ile şu kodu yazmak istiyorum: Bir dizinin boyutu her 10 saniyede 1 kontrol edilsin. Eğer boyut değişikliği tespit edilirse uyarı verilsin.”
CMD, bu gibi daha profesyonel işlemleri rahatlıkla yapan bir yazılım. Bu durum, ekstra yazılım geliştirme gereksinimi olmadan pek çok şeyi yapmayı sağlıyor.
Bot ile beraber yapılabilecek bir diğer şey, hazır kütüphaneler ile ilgili sorular sormak. Örneğin Bootstrap kullandığınızı varsayalım. Yapay zekaya Bootstrap ile ilgili merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Bunun yanı sıra Tailwind, JQuery ve bu gibi pek çok kütüphane hakkında da bilgi alınabiliyor. Neyi merak ediyor iseniz onu sorabilirsiniz.
ChatGPT prompts önerileri arasında eğlenceli kod önerileri de mevcut olmakta. Örneğin yapay zekaya JavaScript ile bir kar tanesi yaptırabilirsiniz. Bot, hemen bu simgeyi oluşturmak için kodu yazmaya başlar. Bunun gibi daha eğlenceli kodlar ChatGPT’den talep edilebilmekte.
Bot, yalnızca basit sorulara hakim değil. Aynı zamanda karmaşık sorularda da başarılı bir performans sergiler. Örneğin yapay zeka geliştirdiğinizi varsayalım. Bota makine öğrenimi ve yapay zeka hakkında da kodlar sorabilirsiniz. Bu sayede yapay zeka geliştirme süreci daha hızlı işler. Yani basit soruların dışında daha gelişmiş sorulara yer verilebilir.
ChatGPT’nin başarılı olduğu bir diğer alan, SQL gibi sorgu dilleri. Bot, basit sorguların dışında karmaşık sorguları da kusursuz şekilde yapma kabiliyetine sahip. Örneğin uzun bir SQL sorgusu lazım ama tam olarak kodlayamıyorsunuz. Bota anlattığınızda bu uzun sorguyu anında üretiyor. Mesela şöyle bir örnek verelim. Para tablosu olsun. Bu tabloda kullanıcı kimlikleri var. Para tablosundaki veriler incelenip sıralama yapılacak. Ayrıca kullanıcılar tablosunda kullanıcı ismi de çekilmesi lazım. Bunu tam olarak yapmayı bilmiyor iseniz yapay zekaya problemi açıklayabilirsiniz.
Yapay zekanın yaptığı çalışmalardan birisi değişkenleri analiz etme. Uygulama, sıralanan değişkenleri türlerine ayırarak kullanıcıya yanıt verir. Sorguda “integer, string, object, array ve boolean” gibi birçok değişken yer alabilir. Bot, bu değişkenlerin türlerini ayırmada da başarılı bir performans sergiliyor.
Yapay zeka alanında etkili bir bot olan ChatGPT’nin marifetleri bunlarla sınırlı değil. Yazılımın yapabildiği bir diğer şey Linux terminali gibi davranmak. Örneğin şöyle bir sorgu yazmış olun: “Merhaba saygıdeğer bot, Linux terminali gibi davranmanı istiyorum. Ben sana komut gireceğim. Sen terminaldeki dönüş gibi sorguyu yanıtlayacaksın. Komutlar ile ilgili açıklama yapmana gerek yok. Başlıyorum.”
Bu aşamadan sonra bir satır boşluk bırakıp komutu girmelisiniz. Konuşmanın devamında komutlar girmeniz yeterli. Linux terminali dışında CMD gibi farklı uygulamalar için de bu işlem uygulanabilmekte.
Linux terminalinin yanı sıra bir programlama dilinin de çıktısını almak mümkün. ChatGPT prompts fikirleri arasında bu fikre de ağırlık verilmesi gerekiyor. JavaScript dilini seçelim. Bota gerekli açıklamayı yaptıktan sonra JS kodları girdiğiniz takdirde yazılım, o kodun çıktısını verir. Bu, birçok yazılımcı için büyük bir özellik. Çünkü bazen kodları test etmek için pratik bir uygulama gerekebiliyor. JS dışında herhangi bir dil için de bu geçerli.
Yazılım alanında yapılabilecek daha pek çok sorgu var. Devamını madde madde açıklayacağız.
– Yazılım kalitesini kontrol eden bir uzman olarak hareket et. Sana kodlar paylaşacağım. Sen bu kodların kalitesini analiz edip sonucu paylaşacaksın.
– PHP derleyicisi gibi davran. Amacın, paylaştığım PHP kodunu çıktı olarak göstermek. Açıklama eklemeden yaz. Hazır mısın?
Müzikli sohbet
ChatGPT prompts önerileri arasında müzikli sohbetler de yer alıyor. Sanat ile uğraşanlar, müzik sohbetleri yaparak çeşitli bilgiler alabiliyor. Örneğin bir şarkı olduğunu varsayalım. Bu şarkının akorlarının basitleştirilmesi gerekiyor. Bota sorulduğu takdirde yapay zeka, gerekli düzenlemeyi yapıp dönüş yapıyor.
Bir diğer fikir eğitici şarkılar yazdırmak. Yapay zeka, bilgi içerikli şarkılar yazmada da en iyi olanağa sahip. Hatta bu şarkının nasıl olması gerektiği de detaylıca açıklanabilmekte. Mesela kuantum bilimini anlatan bir şarkı yazılması gerektiğini varsayalım. Bu şarkının 10 yaşındaki çocukların anlayacağı şekilde yapılması gerekiyor. Bot, hemen buna uygun bir şekilde şarkıyı geliştirir ve yanıt verir.
Müzik sohbeti fikirleri arasında bir müziğin notalarını transpoze etmek de yer almakta. Transpoze, bir müziğin uygun akorlara sahip olmasını sağlamak. Bir sanatçı, müziği söylerken en uygun akoru yakalamalı. Bot, transpoze özelliği ile de müzik severlerin karşısına çıkıyor.
Yapay zeka, yeni şarkılar üretmede de başarılı bir yardımcı. İster düzgün ister absürt istekler olsun bot, bu istekleri yerine getirir. Aynı zamanda bottan şarkı için notalar da üretilmesi sağlanabilir.
Bir diğer fikir olarak belirli bir şarkıyı düzenlemekten bahsedilmeli. Örneğin bir şarkı seçtiniz ama şarkıyı beğenmediniz. Hemen bu şarkıyı bot ile paylaşıyorsunuz. Ardından nasıl değiştirilmesi gerektiğini açıklıyorsunuz. Bot, şarkıyı düzenleyerek size dönüş sağlar.
Yapay zeka, belirli bir şarkı sözüne karşı da güzel bir müzik üretebiliyor. Bunun için müzik notalarını sizinle paylaşıyor. Yapmanız gereken şey bota şarkı sözlerini paylaşmak. Ardından notalar istemek. Sonrasında işin eğlenceli kısmı olan notaları enstrüman ile canlandırmak yer alıyor.
Bu fikirlerin yanı sıra aşağıdaki fikirler de hoşunuza gidebilir.
– Seni bir rapçi olarak düşünelim. Güzel bir rap şarkısı istiyorum. Ayrıca bu şarkının notalarını da yazmanı talep ediyorum.
– 1955 yılının dünya genelinde en popüler müzikleri neler?
İş sohbeti
ChatGPT prompts önerileri arasında iş sohbetleri de yer almakta. Bir çalışan veya işletme sahibi de bota sorular sorarak yardım alabiliyor. Örneğin yapay zekaya şöyle bir soru sorulabilir: “Bir işletmenin uyması gerektiği temel ilkeleri açıklama olmadan madde madde yazar mısın?”
Bot, işletmede olması gereken temel ilkeleri kısaca açıklar. Firma sahipleri, bu gibi pek çok soruları ChatGPT’ye sorabilmekte.
Yapay zeka, pek çok alanda etkili bir bot. Bu alanlardan birisi de botun iş konseptleri sunması. ChatGPT ile sohbet ederken ondan iş fikirleri alabilirsiniz. Yazılım, çeşitli iş fikirleri ile sizlere destek sunar. Örneğin finansal kaynak olmadan yani sermayesiz iş konseptleri bottan istenebilmekte.
Bir diğer sorgu e-posta göndermek. Örneğin bir e-posta göndereceğinizi varsayalım. Bu e-postada şirket çalışanlarının motive olmasını sağlamak amaçlansın. Bota gerekli açıklamalar yapıldığı takdirde kendisi, bir mail yazısı hazırlar. Ardından bu yazıyı internet kullanıcısı ile paylaşır. Yapılması gereken tek şey mail metnini inceleyip çalışanlara teslim etmek.
Sizlere sıradaki ChatGPT soru fikrini açıklayalım. Uygulamanın marifetlerinden birisi belirli bir ağızdan konuşması. Mesela Rönesans dönemindeki bir İngiliz konuşmasını içeren metin istediğinizi varsayalım. Bu metin, bir şiir veya hikaye olabilir. Yapay zeka, buna uygun bir şekilde yanıt döndürür.
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında daha pek çok fikir bulunmakta. Sosyal medya, hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Bu doğrultuda kullanıcılar, sosyal medyada nasıl paylaşımlar yapacağını düşünüyor. İçerik üretmek konusunda zorluk yaşıyor iseniz ChatGPT, harika bir yardımcı. Örneğin etkileşim sayısını arttırmak adına bottan çeşitli içerik fikirleri alabilirsiniz. Bir diğer örnek paylaşım, kalitesini yükseltmek için bazı tavsiyeler isteyebilirsiniz. Bot ile bu gibi pek çok şeye olanak tanınıyor.
Bir çalışan olarak yeni bir işe başlamak istediğinizi varsayalım. Bunun için kendinizi hazırlamak istiyorsunuz. Yapay zeka, size bu açıdan da yardımcı oluyor. Şu soruyu bota yöneltin: “Bir işe alım toplantısında olalım. Beni bir görüşmeci olarak kabul et. Sen de insan kaynaklarında çalışan bir personel ol. Amacın beni işe almak. Bana o ortamı yaşatmanı istiyorum. Teker teker sorular sor, ben de cevaplayayım. Ardından sonucu benimle paylaş.”.
Bazen Excel tablosu ile hızlı işlemler yapmak gerekir. İş hayatında Excel gibi uygulamaların yeri büyük. Bot, Excel tablosu oluşturmada da uzman bir uygulama. Size ne gerekiyor ise bot ile paylaşın. Hemen bir tablo oluştursun. Sonrasında yapılması gereken tabloyu uygulamaya yapıştırmak. Bir örnek verelim: “Bir Excel tablosu gibi davranmanı istiyorum. Açıklama yapmana gerek yok. Tablo A’dan Z’ye sütunlar içersin. Ayrıca 20 satır bulunsun. Sana yazdığım verileri tablonun gerekli hücrelerine ekle.”
Yapay zekanın yapabildiği şeylerden birisi yazılan bir blog içeriğini kontrol etmek. Yani bot, intihal denetleyicisi olarak kullanılabilir. Örneğin bir metnin kopya olup olmadığını merak ediyor iseniz önce ChatGPT’ye girin. Sonra metin üzerinde intihal denetlemesi yapmasını söyleyin. Ardından metni sohbet alanına yapıştırın. Bu adımlarla beraber bir metnin kopya olup olmadığı anlaşılabiliyor. Tabii bu belirli eserlerde geçerli. Şunu da bilmek gerekiyor ki bot, güncel içeriklere erişemiyor.
Reklam oluşturmak zorlu bir süreç. Çünkü iyi analiz yapmak lazım. ChatGPT ile birlikte güzel bir reklam kampanyası üretilebilmekte. Yapay zekaya gerekli bilgiler verildiği durumda uygulama, yardımcı oluyor. Şu örneği sizin için paylaşalım: “Bir reklamcı olarak hareket etmeni istiyorum. Amacın bir ürünü tanıtmak için kampanya oluşturmak. Hedef kitle seçip reklam metni ve slogan hazırlayacaksın. Ürün erkek ayakkabısı. Hedef kitle ise 45 yaş ve üzeri.”
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında verebileceğimiz daha pek çok soru var. Bunlardan bir diğeri, her iki taraf için de tartışmacı olmak. Bir araştırma üzerinde çalıştığınızı varsayalım. Bu araştırmayı yaparken iki tarafı da değerlendirmek gerekiyor. Yani farklı bakış açıları gerekiyor. Bunun için bot, iyi bir yardımcı olmakta. Yapılması gereken şey bota tartışma için bir içerik vermek. Örnek olarak “kahve faydalıdır” başlığını ele alalım. Bir taraf bunu savunsun, diğer taraf savunmasın. Yazılım, her iki tarafa da tartışma yazısı çıkarır. Hatta karşılıklı atışmalar yani diyaloglar da yapar.
İş alanında yapay zekaya sorulabilecek daha birçok soru mevcut.
– İşveren olarak tecrübeli bir kişi olduğunu varsayalım. Amacın benimle diyalog kurmak ve sorularımı bir işveren gibi yanıtlamak. İlk sorumu soruyorum.
– Kariyerimde daha başarılı olmak için neler yapmalıyım?
– Yapay zeka mühendisi olmak istiyorum. Tavsiyelerin neler?
– 1.000 kişilik iş toplantısı düzenleyeceğim. Organizasyonu en iyi şekilde düzenlemek istiyorum.
– Başlangıç seviyesinde bir şirketimiz var. Finansal açıdan verimliliğimizi arttırmak için öneriler istiyoruz.
– Aşağıda paylaşmış olduğum borsa verilerine göre sence hangisine yatırım yapmalıyım?
– Dünyada toplamda kaç Amerikan doları var?
– Şirketimiz ile ilgili alan adı önerilerinde bulunmanı istiyorum. Firmamızın amacı web uygulamaları geliştirmek. Her türlü web yazılımı üretiyoruz.
Eğitici sohbet
Eğitim alanında da önemli bir yere sahip olan yazılım, pek çok soruyu cevaplıyor. Bu sorulardan birisi herhangi bir konuyu sormak. Mesela çarpma işleminin nasıl yapıldığı öğrenilebilir. Bir diğer örnek olarak mod almadan bahsedebiliriz. Şunu ifade edelim ki bot, yalnızca matematik bilgisine sahip değil. Matematik dışında fizik ve tarih gibi derslerden de bilgi almak mümkün.
Botun sunduğu imkanlardan birisi tez yazma veya proje hazırlama. ChatGPT prompts önerileri arasında yer alan bu öneriye göre bot, akademik makaleler hazırlayabiliyor. Örneğin üniversite bitirme tezi hazırlıyor olun. Bota sorduğunuz sorular doğrultusunda tezin bazı kısımlarını hazırlayabilirsiniz. Şunu unutmayın ki bot, hatalı yazımlar yapabiliyor. Bundan dolayı kontrol etmek de fayda var.
Eğitici sohbet olarak karşımıza daha pek çok imkan çıkıyor. Mesela bottan eğitici bir şiir talep edilebilir. Örnek olarak kabak yetiştiriciliği ile ilgili bir şiir istendiğini varsayalım. Bot, hemen bu şiiri yazarak kullanıcıya çıktı sağlar.
Yazılım, anlaşılır bir şekilde karmaşık gelen içerikleri de tanımlamada başarılı bir dost. Örneğin kuantum dolanıklık ilkesi, kafa karıştıran bir şey. Çünkü anlamak kolay değil. Bot, bu olayı anlaşılır bir şekilde insanlarla paylaşıyor.
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında yazılımdan ilginç istekler isteme de bulunmakta. Mesela eğitimi vurgulayan ve termodinamiğin 4. yasasına dayanan sihirli bir sistem oluşturma istenebilir. Bot, bu gibi özgünlük gerektiren şeylerde de büyük başarıya yer veriyor.
Yazılım, İngilizce dilinde gelişmek isteyenler için de çeşitli imkanlar tanıyor. Bota sorulan sorulardan birisi İngilizce çevirmenlik ve daha iyi tercümanlık. Şöyle bir şey yapalım. Türkçe dilinde bir yazı yazdığınızı varsayalım. Bot, yazıyı İngilizce diline çevirip düzenlemeler yaparak geliştirecek. Ardından size sunacak. Yani daha kaliteli bir metin paylaşacak. Bunun için şu sorunun sorulması gerekiyor: “Hey bot! Sana Türkçe metinler yazacağım. Sen de bu metinleri İngilizce diline çevireceksin. Ardından İngilizce olarak daha kaliteli bir şekilde yazacaksın.”
Bunu yazdıktan sonra cümleleri her yanıt sonrasında paylaşabilirsiniz. Bot ile beraber eğitici daha pek çok şeye yer verilebilir. Geri kalanını sizler için madde madde hazırladık.
– Felsefe öğretmeni olmanı istiyorum. Sorduğum sorulara bir öğretmen gibi cevap ver. Haydi başlayalım.
– Filozof olarak hareket etmeni rica ediyorum. Sana bazı başlıklar vereceğim. Sen bu başlıkları filozof gibi cevaplayacaksın.
– Bir yapay zeka öğretmeni olarak hareket et. Yapman gereken şey sana paylaştığım başlığa göre bilgiler vermen.
– Siber güvenlik uzmanı olarak bazı bilgiler vermeni istiyorum. Sana sorduğum soruları kısaca cevapla.
– “Kalem” sözcüğünün kökeni ne? Bana bilgi verir misin?
– Bir ders planına ihtiyacım var. En fazla 5 derste anlatılması gerekiyor. Kuantum fiziği ile ilgili bir ders planı çıkarır mısın?
– “İnsan” sözcüğünün eş anlamlısını talep ediyorum.
– Sana yazdığım cümlelerin hangi dil olduğunu tespit et.
Eğlenceli sohbet
Bot ile eğlenceli sohbetler de yapmak mümkün olmakta. Bota sorulabilecek sorulardan birisi takma adı ile ilgili. Örneğin bir takma adının neden bu tarzda olduğunu merak edebilirsiniz. Eğer takma adı ile ilgili bilgiler var ise bot, hemen yanıt veriyor. Mesela bir e-spor oyuncusunun takma adının neden bu olduğu araştırmak isteyebilirsiniz. Yapay zekaya soruyu yönelterek bu sorunun cevabını alabilirsiniz.
ChatGPT ile beraber bilinmesi gereken girdilerden birisi istenilen tarzda anlatım yapmak. Mesela bottan İncil dilinde Redux’u anlatması istenebiliyor. Redux, açık kaynaklı bir JavaScript kütüphanesi. Uygulama, İncil’deki dil yapısını kullanarak Redux’u tanıtır.
Botun eğlenceli yanlarından birisi kişiler hakkında hikaye üretmesi. Örneğin geç kalmalarıyla ilgili ünlü olan Markus ve Katharina’yı ele alalım. Bu kişilerle ilgili hikaye talep edildiği takdirde yazılım, hikayeyi hemen hazırlar.
Botun başarılı olduğu diğer alan belirli kişiler üzerinden istenilen temada parodi yapması. Örneğin birkaç ünlü isim belirlendiğini düşünelim. Bu isimler orta çağda yaşasın. Bot, hemen bununla ilgili bir parodi metni hazırlar. Ayrıca yapay zekanın parodi şarkılar üretmede de başarılı olduğunu açıklamak gerekiyor.
Bir diğer ilginç şey belirli bir tarzda şarkılar yazmak. Mesela botun Eminem tarzında Max Payne oyunu için şarkı yazması talep edilebilmekte. Bunun gibi daha eğlenceli pek çok şey yazılımdan istenebiliyor.
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında hikaye devam ettirmece oyunundan da söz edebiliriz. Bunun için yapmanız gereken şey bir hikayenin başını yazmak. Bot, bu hikayenin devamını getirerek olayı anlatır. Ayrıca bot ile cümle cümle hikaye yazma oyunu da oynanabilmekte. Oyuna başlamadan önce oyunun nasıl oynandığının anlatılması gerekir. Uygulama, bu gibi eğlenceli pek çok aktiviteye sahip.
Sohbet etmek, eğlencelidir. Bot ile beraber sohbet ederken farklı dillerde de konuşmak imkanlı. Bota belirttiğiniz takdirde siz Türkçe, o İngilizce konuşabilir. Yani Türkçe soru sorduğunuzda İngilizce yanıt verir. Bu durumu isterseniz farklı diller için de uygulayabiliyorsunuz.
Yazılımın üstesinden geldiği daha birçok özellik var. Bot ile gerçekleştirilebilecek bir diğer şey spor yorumcusu olmak. Uygulama, spor yorumcusu olarak takımları değerlendirebiliyor. Mesela bir futbol derbisini ele alalım. Yapay zekaya belirli bir tarihte oynanan futbol derbisini paylaşın. Sonrasında futbol yorumcusu gibi derbiyi yorumlamasını isteyin. Yapay zeka, özgün bir sonuç çıkararak kullanıcı ile paylaşıyor. Daha önce de açıkladığımız gibi tarih verirken güncel olmaması gerekiyor. Ayrıca bot, her maçı aklında tutmayabilir.
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında bilinmesi gereken bir diğer fikir komedyenlik. Uygulama, sizi güldürmek için stand-up gösterisi hazırlayabilir. Yapmanız gereken şey bota komedyen olmasını söyleyip stand-up talep etmeniz. Ardından belirli bir başlık seçip o başlık hakkında içerik istemeniz.
Yazımızın devamında eğlence içerikli soruları madde madde açıklıyor olacağız.
– Bir deli gibi davran. Deli gibi cümleler kurmanı istiyorum. En fazla 10 cümle yaz.
– Sana yazdığım cümleleri ASCII koduna çevirmeni istiyorum. Açıklama yapmana gerek yok. İlk cümle ile başlıyorum: “Bu örnek bir yazı.”.
Geçmişe yolculuk
Yapay zekanın başarılı olduğu alanlardan birisi zamanı iyi bilmesi. Bota bir tarih verildiğinde o tarih hakkında bilgiler sunabiliyor. Örneğin ChatGPT’ye gün, ay ve yıl formatında bir tarih sorun. Sonrasında tarih hakkında bilgi almak istediğinizi belirtin. Bot, önemli olayları sizinle paylaşıyor.
Zamanda yolculuk, bazı insanların hayal dünyasını genişletiyor. Bu zamana kadar pek çok zamanda yolculuk temalı film çekildi. Peki botun zamanda yolculuk temalı hikaye anlatması nasıl olurdu? Tek yapmanız gereken bir zaman seçip olayı kısaca açıklamanız. Bot, buna göre bir hikaye oluşturuyor. ChatGPT ile birlikte hikaye oluşturmanın avantajlarından birisi yazılımın tarih bilgisi olması. Bundan dolayı ortaya güzel bir hikaye çıkabilmekte. Örneğin 2000’li yıllarda yaşayan bir insan, Sokrates’in yaşadığı döneme ışınlansın. Işınlanan karakter, burada Sokrates ile tartışsın. Yapay zeka, hemen en uygun hikayeyi üretiyor.
Botun gerçekleştirdiği bir diğer şey kronolojik olayları sıralaması. Bazen bir ihtiyaç doğrultusunda veya meraktan dolayı kronolojik sıralama talebi bulunabiliyor. Örneğin tekerleğin gelişim süreci, kronolojik sıralamaya göre istenebilir. Bot, en ince ayrıntısına kadar tarihi bilgiler yayınlar.
Sağlık
ChatGPT prompts tavsiyeleri arasında sağlık fikirleri de bulunuyor. Bunlardan birisi sağlıklı ürünler. Bazı sağlıklı ürünler, pahalı olması sebebiyle herkes tarafından alınamıyor. Bu durumda bot, ucuz olup sağlıklı olan besinleri sizin için detaylıca açıklar. Bunun yanı sıra bota hangi besinde hangi maddelerin olduğu da sorulabilmekte.
Sağlık kategorisinde sorulabilecek sorulardan birisi en iyi egzersizlerin neler olduğu. ChatGPT, en iyi egzersizleri sizler için sıralayarak bu egzersizler hakkında bilgiler verir. Bir diğer soru engelli insanlar için. Engelli bireylerin toplumdaki yerinin arttırılması